Afslanken tips

Afslanken Tips

Hoe kan je afvallen zonder dieet? Is het echt nodig je tanden op elkaar te schroeven of een knoop in je maag te opereren?

Makkelijker is de logica achter de 2 laatste ingrepen te begrijpen: je doet iets zodat je nog steeds zoveel kan eten als je zou willen, alleen wordt het je flink moeilijk gemaakt.

Een leuk alternatief op deze regel is over te schakelen op eten met stokjes. De reden is het volgende: hoe meer tijd u besteed aan eten, hoe meer uw lichaam het gevoel heeft dat het verzadigd is. Denk maar aan soep eten of drinken: drink de soep direct leeg en je bent klaar om aan de volgende gang te beginnen. Eet de soep met een lepel, en je merkt dat dezelfde hoeveelheid soep meer vult. Lepel dezelfde soep al pratend met je vrienden of familie aan een gezellige tafel, en ze vult nog meer. Wie ooit de regel "zwijgen aan tafel" heeft uitgevonden, was duidelijk niet op de hoogte van de gevolgen voor het lichaamsgewicht.

Eten met stokjes is ook slechts een deel van het geheim waarom in Azië mensen over het algemeen slanker lijken dan in het westen of America. In Azië eet je meestal rijst met meerder mensen rond een ronde tafel en geniet je van vele kleine hapjes. Ook hier worden onze hersenen ‘lekker’ in de maling genomen: kleine hapjes verzadigen beter dan grote hoeveelheden. Hoe meer lekker een maaltijd oogt, des te meer spijsverteringssappen worden aangemaakt (het water komt je in de mond), het eten wordt sneller verwerkt en je voelt je sneller vol zitten.

Kijk even naar een Japanse maaltijd in een Japans restaurant: gewoon oogstrelend en vele, vele kleine hapjes.

Gezonde voeding zonder honger

Waarom vult een klein, hard gekookt ei zo goed? Omdat uw lichaam een aanzienlijke hoeveelheid tijd en energie moet investeren om eiwitten te verwerken, heeft u het gevoel dat u langer vol zit.

Suikers worden snel in het bloed opgenomen, zodat ze snel een verzadigend gevoel geven. Ze verdwijnen echter ook snel uit het bloed, waardoor je weer snel opnieuw hoger hebt.

Frietjes, gebakken aardappelen, wit brood en koekjes bevatten zogenaamde snelle koolhydraten en verzadigen ook niet goed. Peulvruchten, fruit en gekookte aardappelen echter laten de suikerspiegel langzaam stijgen waardoor u langer verzadigd blijft. Vandaar dat een ontbijt met een tas koffie met suiker je direct op gang brengt, en de suikers uit de langzamere koolhydraten in de sneetjes volkorenbrood komen in actie wanneer de snelle koffie suiker is uitgewerkt.

Vetten moeten niet eerst worden omgezet voordat ze worden opgeslagen. Dit zorgt direct voor een vol gevoel. Maar omdat het lichaam bijna geen tijd kwijt raakt aan het verteren van vet, is er weer ruimte voor nieuw voedsel.

Besluit: als je wil afslanken maak je van elke maaltijd een feest: neem je tijd en zorg voor goed gezelschap en een leuke babbel. Maak kleine, gezonde hapjes en geniet. Wees zuinig met suikers en vet en voor een lang verzadigd gevoel zorg je voor meer eiwitten en vezelrijke voeding.

Geef een Reactie

*