Dikkerds leven even lang, maar met meer problemen

Matige zwaarlijvige mensen leven even lang als mensen met een normaal gewicht, maar hun algemene gezondheid is duidelijk van lagere kwaliteit. het aantal sterfgevallen stijgt aanzienlijk bij mensen met een BMI van 35 of meer.

BMI uitrekenen

BMI staat voor Body Mass Index en is een maat waar je je gewicht deelt met het kwadraat van je lengte. Weeg je bijvoorbeeld 75 kg en meet je 1,70 meter, dan is je BMI:

  • 75 : (1,70 x 1.70) =
  • 75 : 2,89 =
  • ongeveer 26.

BodymassindexEen BMI tussen 18 en 25 is normaal, boven de 30 wordt het overgewicht ernstig en boven de 35 zal je sneller sterven.

Dit blijkt uit een onderzoek van Mieke Reuser: demografe aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Overgewicht en matige zwaarlijvigheid leiden niet tot oversterfte.

Wel blijkt bijvoorbeeld dat matig zwaarlijvige mannen vanaf hun 55ste levensjaar 2 jaar meer met beperkingen leven dan mannen met een normaal gewicht. Bij vrouwen loopt dit op tot 3.2 jaar meer problemen. Ze leven dus even lang, maar in slechtere gezondheid. Met andere woorden: dit leidt tot een enorme toename in de kosten in de gezondheidszorg en dus ook in uw geldbeugel wanneer je naar de dokter moet of naar de apotheek.

Wie gewoon oud wil worden moet dus niet gaan lijnen. Wie echter oud wil worden in goede gezondheid, moet zeker zijn BMI letten.

Geef een Reactie

*