Duurzame producten

Hoe duurzaam is ons voedsel? Gaan onze kleinkinderen biefstuk eten zoals we nu kaviaar eten: bijna nooit?

De wereldbevolking gaat in de volgende 40 jaar anderhalve keer groter zijn dan ze nu is. De aarde echter groeit niet evenredig mee. Erger nog: als gevolg van de toenemende afval en vervuiling, wordt de beschikbare oppervlakte om voedsel te produceren alsmaar kleiner.

Oceanen lijken dan wel groot, maar steeds meer hoor je spreken van overbevissing, en de plastiki heeft duidelijk laten zien waar in de oceanen al de plastiek afval samenkomt.

Dan is er de stijgende vraag naar olie die wordt omgebogen naar de productie van bio-olie uit koolzaad en palmbomen: allemaal landbouwgrond die voor voedselproductie kan worden gebruikt maar jammer genoeg wordt gebruikt voor het produceren van 1 van de grootste vervuilers van onze planeet: olie: grondstof voor CO2 vervuiling en de alsmaar groter wordende plastiek afvalberg ter land en ter zee.

Welke voedsel producten gaan we produceren?

Duurzame ProductenHoe gaan we al die extra mensen voeden? Een oplossing is minder vlees eten: een vuistregel is dat je 10 kg groenten kan eten, of dezelfde hoeveelheid groeten kan gebruiken voor veevoeder en dan 1 kg vlees overhouden. Zo zie je direct: als we geen vlees meer eten, kunnen we direct 10 keer meer mensen voeden, wetende dat de bevolking ‘maar’ 1.5 keer groter wordt, zitten we ruim goed.

Andere oplossingen zijn:

  • het eten van insecten: niet direct iets wat bij westerlingen inde smaak valt, maar garnalen en insecten zijn ongeveer hetzelfde en we eten al insecten in poedervorm gebruikt als kleurstof van bepaalde levensmiddelen, zoals de rode kleur gemaakt met Cochenilleluis.
  • vlees kunstmatig produceren in laboratoria: vraag is hier in hoeverre dit nog gezonde voeding is, maar dezelfde vraag moeten we dan ook stellen in hoeverre koeien met krachtvoeder gevoed of grazen op weiden met pesticiden gezonde biefstuk leveren. En dan hebben we het niet eens gehad over de gefabriceerde voeding zoals worstje in blik.
  • nanotechnologie: minder voedzame producten voedzamer maken door er op nanoschaal dingen aan te wijzigen

Dit zijn oplossingen aan de voedselproducerende zijde, maar we kunnen even goed gaan ingrijpen aan de kant van de consument: de Chinezen zijn vaak bekritiseert over hun 1 kind politiek, maar dankzij die politiek kan je ervoor zorgen dat je niet meer voedsel moet produceren want er zijn geen extra consumenten.

Kwaliteit vs kwantiteit

Een overstap van kwantiteit naar kwaliteit, wat duidelijk een taboe is voor zij die zijn grootgebracht met de Bijbelse woorden "ga en vermenigvuldig u". Er moet gezegd dat toen die Bijbelse woorden werden uitgesproken, er maar 2 mensen waren, nu is het wel anders!

Waarom hebben we nog meer mensen nodig dan er al zijn? Is het niet beter 1 kind te hebben dat het goed heeft, dan 10 kinderen die je niet kan voeden? Duidelijk een vraag die ieder anders zal beantwoorden, maar alvast stof tot nadenken, tenzij je geen belangstelling hebt om de mensheid onder duurzame producten van de aardbol te klasseren: après nous le déluge?

Geef een Reactie

*