Fair Trade Chocolade

Bevat Fair Trade chocolade hazelnoten geplukt door kinderen uit Turkije?

Op 19 oktober liet het televisieprogramma EenVandaag zien hoe in Turkije meer dan 10.000 kinderen nu hazelnoten plukken om hun gezin van wat meer geld te voorzien. Een van de kinderen in de kijker is een Turks meisje van 9 jaar oud. In plaats van zoals uw kinderen op de schoolbanken te zitten, gaat Zara met haar familie naar het platteland om aldaar hazelnoten te plukken en wat extra seizoensgebonden geld te verdienen.

Fair Trade ChocoladeDe Nederlandse organisatie van supermarkten was echter niet op de hoogte dat hazelnoten door kinderen worden geplukt en vindt dus dat het hoog tijd wordt om iets te doen aan kinderarbeid. Een manier is de ouders een hoger loon te betalen zodat de kinderen niet mee moeten gaan verdienen en alzo naar school kunnen.

Het gaat hem niet om een extra duit te verdienen zodat kinderen wat zakgeld hebben, het gaat hier zoals toen ik klein was: met mijn schoolboeken huiswerk maken in het restaurant van mijn ouders als ik kon neerzitten en niet aan het helpen was…

Jammer genoeg voegt EenVandaag hieraan toe:

Hazelnoten door kinderhandjes geplukt kunnen ook in de Fair Trade chocoladerepen van Verkade en de slaafvrije Tony Chocolonly repen zitten.

"kunnen"… als EenVandaag zomaar wat dingen gaat zeggen zonder enig verder bewijs, dan is maar de vraag in hoeverre zij subjectief het nieuws verslagen. Zoals ieder weet is 1 van de pijlers van Fair Trade ervoor te zorgen dat ouders genoeg geld krijgen voor hun producten zodat hun kinderen niet hoeven te gaan werken maar wel naar school kunnen gaan.

Fair Trade is duidelijk een concurrent van de grote bedrijven, en het is daarom niet te verwonderen dat "objectieve studies" beweren dat Starbucks meer voor de koffieboeren doet dan Fair Trade.(Fairtrade-Report)

Meer is daarom niet beter: als meer betekent dat Starbucks koffiegeld ervoor zorgt dat de kinderen van hun koffieboeren een beter leven hebben dan de kinderen van de Fair trade koffieboeren, dan ben ik de eerste om opnieuw een ontzettend overgeprijst kopje koffie te gaan drinken in de Starbucks outlets. Zoniet, koop ik voor 1 kopje Starbucks koffie graag een pakje Fair Trade koffiebonen.

Geef een Reactie

*