Alkmaar: Nederlands nieuwste Fair Trade Gemeente

Shoppen En Duurzame Armoedebestrijding gaan voortaan hand in hand in Alkmaar. Alkmaar is de 8ste Fair Trade Gemeente in Nederland en de eerste in Noord Holland. Nederland loopt hier een beetje achter op België, maar dat zal hopelijk niet te lang duren.

Fairtrade producten worden verhandeld volgens ‘eerlijke’ handelsvoorwaarden die ervoor zorgen dat:

  • kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen tot duurzame bedrijven
  • u in de toekomst nog steeds hoogwaardige producten kan kopen uit de derde wereld

Wat zijn Fair Trade Gemeenten?

Fair Trade Gemeente AlkmaarAlkmaar werd Fairtrade Gemeente na het voldoen van volgende 6 eisen:

  1. Een lokale werkgroep met mensen uit verschillende werkterreinen en een vertegenwoordiger van de gemeente zet zich in om aan alle criteria te blijven voldoen
  2. Het gemeentebestuur neemt Fair Trade op in zijn beleid en voert daad bij woord
  3. Lokale winkels verkopen duidelijk zichtbaar ‘eerlijke producten’ en ook de lokale horeca serveert Fair Trade producten. Het minimum aantal deelnemend handelszaken hangt af van het aantal inwoners in de gemeente
  4. Lokale organisaties zoals scholen, kerken en verenigingen plus lokale bedrijven gebruiken Fair Trade producten. Bovendien organiseren zij educatieve activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij Fair Trade te vergroten.
  5. Elke gemeente moet de Media halen door met fair trade evenementen en ontwikkelt een plan om de campagne gedurende het hele jaar in het nieuws te houden.
  6. Tot slot zet de werkgroep in punt 1 een initiatief op om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streek producten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

In de Nederlandse landelijke Fairtrade week van 21 tot 30 oktober ontvangen alle Fairtrade winkeliers uit Alkmaar een Fairtrade raamsticker, zodat je nog makkelijker weet waar je je Fair Trade boodschappen kan doen.

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van:

Deze 4 organisaties vormen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne in Nederland.

Danzij de extra inspanning van de gemeente Alkmaar kunnen haar inwoners nu actief deelnemen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling van kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden door simpelweg te shoppen voor eerlijke producten.

Geef een Reactie

*