Federweisser

De nieuwe Duitse "Federweisser" wijn is aangekomen! Veel lekkerder en meer plezier dan met de ook in aantocht zijnde Franse Beaujolais Nouveau.

Federweisser – witte veer – is druivensap volop in gisting: wat resulteert in een troebele schuimwijn, ietwat aan de zoet kant. Je kan het in Duitsland alleen vinden vanaf half augustus tot oktober. Aan de Bodensee is het beter bekent als Suser.

Normaal worden voor deze wijn druiven gekozen die niet geschikt zijn om een ‘hoogwaardige’ wijn te produceren. Deze wijn is echter in volle gisting, wordt verkocht vanaf 4% alcohol volume maar het alcoholgehalte kan aan het eind van de gisting oplopen tot 11% en niet meer zoet vermits alle suikers tot alcohol zijn omgezet.

Laat je niet verassen door het ‘maar’ 4% alcohol gehalte: de wijn bevat veel suiker waardoor de alcohol zeer snel in het bloed wordt opgenomen. Anders gezegd: je wordt sneller dronken van Federweisser van 4% dan van suikervrij bier van 4%.

Bovendien is het gehalte aan melkzuurbacterien en Vitamine B1 en B2 zeer hoog, waardoor "de darmen gestimuleerd worden", of in mensentaal kan leiden tot diarree.

Comments

 1. Is federweisser ook in Nederland te koop?

 2. Ons Kookboek says:

  Hoi Patricia,

  Met wat geluk kan je het in de Real supermarkten terugvinden (wegens dit is een Duiste keten), maar wel alleen tijdens het wijngistseizoen en weet dat de nog gistende wijn niet echt lang te bewaren is.

  Dus best even bellen naar de dichtsbijzijnde Real, zoniet best even een weekeindje naar het dichtsbijzijnde Duitse wijngebied (en vraag waar je wil overnachten eerst of er nog Federweisser te verkrijgen is).

  In Frankrijk is het te verkrijgen onder de naam Vin Bourru.

  Succes en moest je het vinden, deel het met ons!

Geef een Reactie

*