Functionele voeding

1 kopje groene thee per dag om kanker te voorkomen? Lees in ‘Functionele Voeding’ hoe gezond deze en andere marketing slogans u echt maken, of hoe ongezond ze wel zijn voor uw geldbeugel.

Functionele voeding is voeding die op de een of andere manier goed is voor je gezondheid. Patrick Mullie, docent dieetleer aan de Katholieke Hogeschool Leuven, onthult in zijn boek "Functionele Voedingsmiddelen – Over noten, soja, pre- en probiotica" in hoeverre zogenaamde gezondheidsslogans uit de voedingsindustrie gebaseerd zijn op wetenschappelijke onderzoeken:

  1. Functionele voedingLanger leven door extra omega 3 te smeren op je brood? Omega 3 zit voornamelijk in vette vis, en wanneer u dit niet opneemt in uw dieet, dan is omega 3 margarine een alternatief.
  2. Verlagen Benecol, Becel Pro Activ en Danacol de cholesterol? Niet als u volkomen gezond bent of zo een hoge cholesterol hebt, dat u aangewezen bent op medicijnen. Hebt u een matig verhoogde cholesterol, dan kunnen bovenstaande voedingsmiddelen nuttig zijn. gezonder leven en meer sporten zijn echter een beter alternatief.
  3. Elke dag Yakult en Actimel? Tot hiertoe is nog geen onderzoek geleverd dat uitwijst of extra probiotica echt de gezondheid verbetert.
  4. Is ketchup gezond omdat er lycopeen in zit? Het is nog niet bewezen dat lycopeen kanker kan voorkomen. Wel is duidelijk dat het gezonder is dan eenzelfde hoeveelheid mayonnaise.
  5. Voorkomen dagelijkse knoflooktabletten hartziektes? Volgens studies alvast niet.
  6. Elke dag een kopje groene thee om kanker te voorkomen? Alsof er 1 wondermiddel is om kanker te voorkomen… Groene thee is een belangrijk in gezonde oosterse diëten: het ganse dieet is belangrijk, niet 1 voedingselement uit het dieet.
  7. 1 glas rode wijn per dag? Alcohol voorkomt wel degelijk bloedklontering, zolang het bij 1 tot 2 consumpties blijft per dag. Behalve wijn is dan ook bier of jenever goed tegen bloedklonters.
  8. 1 keer per week vlees vervangen door soja? Minder vlees eten is goed voor de algemene gezondheid. 800 ml sojamelk per consumptie werkt verlagend op de cholesterol maar vult je maaltijd aan met 300 tot 400 calorieën. Opnieuw wat we al zegden: zoek niet naar 1 wondervoedsel maar volg een overwegend gezond dieet. Variatie is de sleutel in een gezond dieet.

Functionele voedingsmiddelen kan je samenvatten in 2 andere woorden: eet gevarieerd! In plaats van allerlei speciale voeding te kopen raadt Patrick Mullie aan gezond te leven door niet te roken, veel te sporten en vooral veel gevarieerde groenten en fruit te eten.

Geef een Reactie

*