Geuze Boon

De beste geuze ter wereld wordt gebrouwen in België door Frank Boon. Zijn Geuze Boon Mariage Parfait en Oude Geuze Boon behaalden vorige week goud en zilver op de World beer Club in Chicago.

Wat is geuze?

“Bier in Champagneflessen…” Geuze is ‘een bier’ hergist in fles. Maar niet zomaar ‘een bier’: wat is de fles gaat is ‘lambiek’: een bier dat gist in open gistkuipen dankzij wilde gisten die alleen in het Zennedal, ten zuiden van Brussel te vinden zijn. De wilde gisten geven geuze zijn specifiek zure smaak, zoals zuurdesem de zure smaak geeft aan brood dat niet met gewone gist is gegist.

Geuze BoonOm het bier te doen hergisten in flessen zonder suiker toe te voegen, gebruikt men een mengsel van jonge lambiek met nog wat restsuiker en oude lambiek die al is uitgegist. Bekende lambiekbrouwers zijn mijn favoriete Lindemans, Cantillon, De Keersmaeker, Timmermans en De Troch.

Natuurlijk zijn er brouwers die lambiek mengen met suiker en ander bier en het ook verkopen onder de naam geuze. Om deze namaak bieren van echte geuze te onderscheiden, werd de naam ‘Oude Geuze’ wettelijk beschermd. Oude Geuze bevat oude Lambiek van minstens 3 jaar oud, alle lambiekbieren met een gewogen gemiddelde leeftijd van ten minste twaalf maanden, is gerijpt op houten vaten en zoetmiddelen mogen niet worden toegevoegd. Er blijft ongeveer 0,2% suiker over na de tweede gisting in fles voor minimum zes maanden en deze geuze wordt niet gefilterd, gezoet of gepasteuriseerd.

Oude Geuze Boon

Frank Boon brouwt niet alleen Oude Geuze, hij maakt ook elke 2 jaar de ‘geuze megablend’ van lambiek van alle bestaande lambiekbrouwers.

Identiteitskaart Oude Geuze Boon

  • Uitzicht: Geelgoud, sprankelend bier met een mooi witte schuimkraag
  • Aroma: Zure appels, de typische geur van wilde biergist en een beetje hout.
  • Flessen met kurk van 375 of 750 ml
  • Alcoholgehalte volume % 5
  • Herkomst: Brouwerij Boon, Lembeek

Geef een Reactie

*