Positieve informatie over kanker

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft positief nieuws over kanker: de kwaliteit van de zorg verbetert!

Nu klinkt dat mooi, maar ik had liever iets gehoord van:

  • het aantal nieuwe kankerpatienten is gedaald of
  • meerdere kankers kunnen worden genezen (jaarlijks sterven 25.693 Belgen door kanker).

Het enige positief te melden hier is dat het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) werd opgericht, waarvan de werking en de innovaties worden toegelicht tijdens het MOCA-herfstsymposium dat op 28 oktober zal worden gehouden.

Informatie over Kanker10 multidisciplinaire tumorwerkgroepen werden opgericht, waarvan elk is samengesteld uit specialisten van de specifieke tumor, radiotherapeuten, psychologen, chirurgen, huisartsen, artsen gespecialiseerd in radiologie, nucleaire geneeskunde en pathologische anatomie en psychologen.

In de toekomst zullen oncologieverpleegkundigen als coordinator optreden tussen patiënt en externe zorgverstrekkers.

Het is duidelijk dat de samenwerking met zogenaamde externe zorgverstrekkers (thuisverpleging, familiehulp, bejaardenzorg, dienstencheques, ziekenzorg, mantelzorg) deftig moet worden uitgebouwd.

Waar niet aan gedacht werd, maar bij gebrek aan een kuur voor kanker eigenlijk een must is, is het inschakelen van palliative zorg in de multidisciplinaire zorgverstrekking. Dokters zullen dikwijls zeggen dat ‘levenskwaliteit’ belangrijk is voor kankerpatienten, maar hebben verder geen pasklaar antwoord wat levenskwaliteit dan wel inhoudt. Palliative zorgverstrekkers hebben de ervaring om mensen op het eind van hun leven zoveel mogelijk kwaliteit mee te geven.

Geef een Reactie

*