Is melk gezond?

Melk bevat transvetzuren, transvetzuren zijn ongezond, dus melk is ongezond? Fout: gezond eten is meer dan alle chemische bestanddelen optellen.

  1. Eerst en vooral zijn we alleseters, dus gevarieerde maaltijden zijn gezonder dan een eenzijdig dieet.
  2. Ten tweede zijn transvetzuren in de hedendaagse voeding voor 99% industrieel toegevoegd waar de vetzuren in melk natuurlijk aanwezig zijn. En hier ligt weer de reden waarom de 99% transvetzuren ongezond zijn: ons lichaam is historisch gezien niet opgevoed met deze producten en weet dus ook niet goed wat ermee te doen. Ze blijven dan ook sneller aan de bloedvaatwand plakken waardoor het risico voor hart en bloedvaten toeneemt.

Is Melk GezondDeze logische redenering wordt bevestigd door het onderzoek van het Franse "Institut français de recherche agronomique" (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20485306). 111 personen kregen voor 1 maand een dieet op basis van verschillende soorten melkvetten. Eerst kreeg iedereen een dieet waarbij de boter, room en koekjes 72% verzadigde vetten en 2.8% transvetten bevatten: totaal 55 g vet per dag. Dan werd overgeschakeld in 3 groepen met volgende verhoudingen:

  • dezelfde 72/2.8
  • 63.3/4.06
  • 56.6/12.16.

Bleek dat de HDL-cholesterol niet veel wijzigde bij de verschillende groepen, maar de groep die een beetje meer transvetten consumeerde (63.3/4.06), had duidelijk minder "slechte" LDL cholesterol dan de vorige groep. Deze daling komt overeen met een 9% risicovermindering op een hartinfarct.

Opnieuw blijkt dat eten niet te herleiden is tot een eenvoudige rekensommetje van de regel van drie. Meer transvetten (56.6/12.16) veroorzaakten geen verdere daling van de slechte LDL cholesterol.

Exact meten hoeveel melk we moeten drinken is niet echt mogelijk noch praktisch. Wel is duidelijk dat de transvetten in melk duidelijk minder schadelijk zijn, en in de juiste dosis juist extra gezonder zijn dan de industrieel toegevoegde transvetten aan koekjes, gebak, hartige snacks, voorgebakken frieten en alles wat langer houdbaar wordt door de olie te verharden.

Gezond eten is gemakkelijk als je voedingswaren consumeert waar ons lichaam door de eeuwen heen aan gewoon geraakt is. Melkvet hoort daar dus bij, ondanks daar transvetten inzitten. De transvetten die het hoogste risico vormen voor hart en bloedvaten worden industrieel toegevoegd aan onze voedingswaren.

Anders gezegd: wat eerlijk en rein van het land wordt gewonnen en op tijd wordt geconsumeerd, is gezonder dan wat uit een chemisch hoogwaardige productieband rolt en weken op de voorraadplank kan staan zonder te bederven. Oja, een gezonde koe eet gras op een gezonde weide (bijvoorbeeld een alpenweide rijk aan allerlei grassen en andere planten) en geen krachtvoeder gewonnen uit karkassen van ander slachtvee.

Geef een Reactie

*