Is Pindakaas Gezond?

Volgens de Belgische gazet: Het Laatste Nieuws is pindakaas erg gezond… Ruikt dit naar pindakaas reclame? Wat zegt de doctor?

In 1890 maakte een doctor, wiens patiënten zulk een slechte tanden hadden dat ze geen vlees meer konden bijten, de eerste pindakaas. Een broodje pindakaas geeft  al snel een verzadigd gevoel. Een dieet met 2 eetlepels per dag is aangeraden.

Onderzoek wijst uit dat pinda noten vitamine A, E, foliumzuur, calcium, magnesium, zink, ijzer, koper, selenium en vezels bevatten. Allemaal niet alleen gezond, maar best ook lekker.

Foliumzuur voorkomt kanker, hart- en vaatziekten. Vezels zijn belangrijk voor het vormen van een gezonde stoelgang en voorkomt constipatie.

Probleem is dat pindakaas niet allen pinda’s bevat maar ook andere ingredienten: geurstoffen, kleurstoffen, smaakstof, emulgatoren en vooral schadelijke geharde vetten: dit zijn vetten die ervoor zorgen dat de olie uit de pindakaas niet bovenaan het potje gaat drijven (gewoon omroeren lost dit probleem op). Geharde vetten zorgen er ook voor dat er geen olie naar boven drijft en dit is net wat je niet wil hebben als je spreekt van hart en vaatziekten: alles wat gehard vet is, gaat tegen de hart en bloedvaten plakken en maakt de kans op verhoogde bloeddruk of hartaanval groter. Gewone olie is vloeibaar en simpelweg gezonder.

Zelf gemaakte pindakaas is de meest gezonde voeding! Lees het label en vergelijk de verschillende merken: als er woorden worden gebruikt die je niet kan uitspreken, neem dan een potje van een ander merk.

Citaat uit Het Nieuws BladVoeding die Ongezond lijkt, maar Vol Gezonde Stoffen zit

Pindakaas GezondPindakaas

Pindakaas is één van de rijkste bronnen aan gezonde mono-onverzadigde vetten, het bevat weinig verzadigde vetten en is een goede bron van proteïnes wat lang voor een voldaan gevoel zorgt, daarnaast zijn de vezels goed voor de gezondheid van je darmen en foliumzuur kan je tegen darmkanker en hartziekten beschermen. De noten zouden ontstekingen beperken en de gezondheid van de bloedvaten rond het hart beschermen. Uit onderzoek blijkt dat wie vijf porties pindakaas per week eet, de helft minder risico op een hartaanval loopt. Verder toonde een studie ook aan dat wie pindakaas eet achteraf minder eet dan iemand die een andere snack nam.

Pindakaas zonder de schadelijke geharde vetten kan je zelf maken:

  • 250 gram (zelf) geroosterde pinda’s zonder vlies
  • een halve tot een eetlepel pinda olie, in de winkel te koop als arachide olie (note bevatten zelf olie, dus de extra olie die je toevoegt is naar eigen believen)
  • 1 theelepel zout
  • indien gewenst: een halve tot een eetlepel suiker

Koop verse pindanoten, dop ze, verwijder de vliesjes en rooster in oven van 115 graden Celsius tot ze knapperig en lichtbruin worden. (roer ze zo nu en dan om). Roosteren kan ongeveer 1 tot 2 uur duren. Pindakaas van geroosterde pindanoten bewaart langer dan gemaakt van rauwe noten.

Doe de geroosterde pindanoten met het zout (en suiker) in een blender. Doe er een halve eetlepel olie bij.

Blend de noten tot een smeuïge pasta of blend aan en uit zodat er nog stukjes noot “chunky” in de pindakaas zitten. Indien nodig doe je de pasta door een zeef als je echt geen stukjes noot wil op je boterham!

Een andere manier voor chunky pindakaas is een smeuïge pasta maken en er later fijngehakte pindanoten aan toe te voegen.

Doe alles in een gesteriliseerde pot (simpelweg gespoeld met kokend water en droog).

Deze volledig gezonde pindakaas kan je minimum 14 dagen bewaren in de ijskast.

Geef een Reactie

*