Kerstmenu 2010

Ingrediënten voor de kerstmenu recepten in 2010 werden meer dan 5 jaar geleden bewust gekozen in functie van prijs, kwaliteit en herkomst.

Bijna 2/3 heeft seizoensgroenten op het menu gezet zoals witloof, prei, knolselder, wortelen en spruitjes. Ook de gebruikte appelen en peren kwamen grotendeels uit eigen streek.

Inkopen werden voor 70% gedaan in de supermarkt, aangevuld met producten van de lokale slager en groentewinkel en in mindere mate uit hoevewinkels of van de markt. Rund, pluimvee en wild gingen het meest over de toonbank.

Kerstmenu 2010Weinig consumenten houden echter rekening met de ecologische voetafdruk tijdens het shoppen. Alhoewel België bijvoorbeeld haas produceert, kwam de feesthaas in promotie in de Carrefour van Argentinië, de minigroenten uit Frankrijk, de fijne boontjes uit jawel Kenia en het eekhoorntjesbrood uit het verre China. Dit alles heeft te maken met een te klein aanbod voor de grote supermarkten: daarom komt de haas uit de supermarkt van Argentinië en het wild uit Oost-Europa.

Geef een Reactie

*