Knoflook

Gezonde knoflook kan je kopen in 5 soorten: wit, roos of paars, gerookt, wild en zwart:

 • Gardos is een paarse knoflook met superieure kwaliteit en populair in de Spaanse keukens.
 • Garpack is paars en heeft met een krachtige smaak: handig om weten wanneer de knoflook duurder wordt. De kleinste teentjes geven de meeste smaak af.
 • Garcua is een grote witte soort en meer gebruikt in Duitse en Franse keukens. In mijn ervaring is groot meestal niet synoniem voor “uitermate lekker”.
 • Gardacho komt helemaal uit Amerika.

Knoflook kweken

KnoflookDit gezonde ingrediënt – cholesterol en bloeddrukverlagend – kan je makkelijk zelf kweken: gebruik wel teentjes die je koopt bij de erkende zaadhandelaar voor en betere oogst. Knoflook planten doe je in februari: zaai er tegelijk worteltjes rond. De wortels schrikken de knoflook parasieten af en omgekeerd: de knoflook houdt de wortelparasieten op afstand. Makkelijk organisch biologische groenten kweken kan met en beetje kennis van zaken: zo deden onze voorouders het immers ook! Het plantje groeit best op losse, goed doorlatende grond en in de volle zon.

Zwarte Knoflook

Zwarte KnoflookZwarte knoflook is een 100% natuurlijk product geproduceerd in Zuid-Korea en Amerika. Het is knoflook die een speciaal gistingsproces ondergaat onder grote hitte voor 1 maand. Het eindresultaat is een knoflook met de bekende smaak, iets zoeter maar zonder de specifiek geur.

Knoflook kopen, bewaren en verwerken

Koop steeds knoflook bollen met dikke, harde teentjes. Het papierachtig natuurlijk omhulsel van de bol moet intact zijn.

Bewaar knoflook in een koele, droge plaats met luchtcirculatie. De ijskast is daarom niet de meest geschikte plaats. Bewaar de bollen ook niet in een plastiek zak.

Als je veel knoflook teentjes moet pellen, is het aangeraden de teentjes voor een tiental seconden in kokend water te gooien, afgieten en in ijskoud water doen. Opnieuw afgieten en de pellen komen nu veel makkelijker los. Een enkel teentje pelt het makkelijkst als je het eerst plet door een harde klap met het plat van een breed mes.

 • voor een lichte knoflook smaak kan je het teentje (desgewenst niet gepeld) in je gerecht verwerken
 • iets meer smaak komt vrij als je het teentje in schijfjes snijdt
 • de meeste smaak komt vrij als u de knoflook plet, fijnhakt of raspt
 • en als je graag vampieren op afstand houdt, kan je de ganse bol tot pulp pletten en verwerken…

De techniek voor het persen van knoflook met een mes gaat als volgt: hak het teentje, strooi er een grote snuif zout over zodat de looksappen vrijkomen en wrijf dan met het plat van je mes heen en weer over de teentjes.

Zorg ervoor dat tijdens het bakken de teentjes niet aanbranden: zodra de look bruin kleurt geeft hij een onaangename, bittere smaak af. Hoe langer je teentjes kookt, hoe zachter de smaak.

Je kan de look geur van je handen verwijderen door ze te wassen met vers citroensap of wrijf wat zout in je handen en spoel onder koud water.

Wat te doen tegen knoflook adem ?

De snelste manier om knoflook adem weg te krijgen is peterselie knauwen. Weet echter dat het allylmethylsulfide (AMS) in de knoflook niet door het lichaam kan verteerd worden. Het wordt opgenomen in het bloed en wordt via ht bloed vervoert naar de longen en huid, wat de typische lichaamsgeur veroorzaakt. Voordeel is wel dat muggen ook niet van deze geur houden: handig om weten als je op reis bent en je muggenmelk vergeten bent.

Knoflook recepten

Comments

 1. Je noemt 4 rassen knoflook. Kan je ook vertellen waar deze te koop zijn!

  groetjes,
  Kees

 2. Dag Kees,

  De 4 rassen zijn van de Spaanse kweker http://www.planasa.es . Ik heb ze een email gezonden met de vraag waar in Nederland en Belgie hun rassen te verkrijgen zijn. (Op hun site staat ook hun telefoon vermeld.)

  Groetjes en veel succes einde knoflook oogst,

  Stef

 3. Bom Dia Kees,

  Antwoord van Emilio Fuertes van Planasa:

  Geen look meer voorhanden dit jaar, voor reservatie volgend jaar kan je hen contacteren op efuertes [at] planasa.com .

  Hoop dat je daarmee verder kan Kees?

  Saludinhos

Geef een Reactie

*