Marsepein

Marsepein zie je tijdens de Sinterklaasdagen en Kerst weer overal opduiken in de winkels. Maar wat is marsepein dan wel en waarom zijn sommige marsepeinen duurder dan anderen?

Alles heeft te maken met de keuze van de ingrediënten om marsepein te maken. Ideaal gezien is marsepein een mengsel van amandelen en suiker. Hoe meer amandelen in de marsepein, hoe duurder het eindproduct.

In Europa moet marsepein minimaal 14% amandelolie bevatten zonder meer dan 8.5% vocht te bevatten. In de USA echter kan je van alle andere dingen terugvinden in wat zij verkopen als "marsepein": soms worden de amandelen vervangen door witte bonenmeel en op smaak gebracht met amandelextract. Lees dus de verpakking alvorens te kopen. Vraag aan je bakker waar je de artisanaal vervaardigde marsepein koopt wat er dan wel in zijn product inzit.

MarsepeinIn Ons Kookboek’s marsepein recept kan lezen dat de marsepein verhouding belangrijk is voor verdere bewerking. Om marsepein figuren te kopen om te kleuren en te boetseren, volg je best volgende vuistregels:

  • 1:1 marsepein (1 deel amandelen voor 1 deel suiker: 100 gram amandelen mengen met 100 gram suiker) kleurt niet fijn en rolt niet goed uit
  • 1:1,5 marsepein (1 deel amandelen voor 1,5 deel suiker: 100 gram amandelen mengen met 150 gram suiker) kleurt niet fijn en rolt niet goed uit, maar smaakt naar mijn gevoel wel het lekkerst!
  • 1:2 marsepein (1 deel amandelen voor 2 delen suiker: 100 gram amandelen mengen met 200 gram suiker) kleurt niet zo fijn en rolt redelijk goed uit
  • 1:3 marsepein (1 deel amandelen voor 3 delen suiker: 100 gram amandelen mengen met 300 gram suiker) kleurt fijn en rolt makkelijk uit, goed voor het bedekken van taarten.

Bovendien is de warme methode voor marsepein te maken meer geschikt om de marsepein achteraf makkelijker te verwerken:

  • marsepein maken volgens de koude methode: amandelen en suiker gemengd zonder verhitting, waardoor de originele smaken behouden blijven
  • marsepein maken volgens de warme methode: het mengsel wordt verhit zodat er sneller een homogene marsepein kan worden gemengd die later ook makkelijker te bewerken is en langer houdbaar blijft dan de koude methode.

Wat houdbaarheid betreft is alvast mijn algemene regel: koop voedingswaren die een korte houdbaarheid hebben na productie. Er zit flink wat suiker in marsepein om het product te bewaren, dus er moeten geen extra bewaarmiddelen aan worden toegevoegd. Marsepein is bovendien zo lekker dat het tijdens de Sinterklaasdagen best snel wordt opgegeten. Voor Kerstmis koop of maak je gewoon weer andere, verse marsepein.

Marsepein recepten om zelf marsepein te maken

Geef een Reactie

*