Mayonaise maken met staafmixer

Stap voor stap recept om mayonaise te maken met de staafmixer die nooit kan mislukken.

Gebruik je voor je verse mayonaise recepten flink veel eierdooiers, dan zit je altijd goed voor zowel de smaak als de binding. Weet echter dat mayonaise een emulsie is van olie in water, dus voeg steeds een scheutje (een 2 tal eetlepels) water toe of gebruik simpelweg het ganse ei in plaats van alleen de eierdooiers.

Ga je zonder staafmixer te werk, gebruikt dat 1 eierdooier per 100 ml olie. Wil je wat zuiniger omspringen met eieren, gebruik dan ten minste 1 geheel ei per 400 ml olie. Meer eierdooiers komt de smaak ten goede, zeker als basis voor een snelle tartaar dipsaus waar je dan geen extra gekookte eieren meer aan gaat toevoegen, gewoon verse tuinkruiden en wat in zuur gepekelde ingrediënten (kappertjes, zure augurkjes…).

Als je de eiwitten niet mee wil gebruiken, weet dan dat je ze 1 maand kan bewaren in de ijskast, je kan ze zelfs invriezen of je kan er bijvoorbeeld inktvis, garnalen of vis mee gaan paneren en frituren en… serveren met de dressing die we nu gaan maken!

Mayonaise recept

 • 1 tot 3 biologische eierdooiers
 • 1 klein scheutje water (liefst een beetje lauw) (2 eetlepels)
 • 1 goed opgehoopte lepel goede mosterd
 • een beetje vers limoensap, vers citroensap, appelazijn, balsamico azijn of gewone, witte azijn (1 eetlepel)
 • peper en zout
 • maximaal 400 ml (arachide)olie: kies je favoriete olie: een neutraal smakende plantaardige olie of sterk smakende olijfolie van eerste persing

Mayonaise maken

Stap voor stap recept om mayonaise te maken met de staafmixer

 1. Neem een smalle, hoge maatbeker en doe hierin de eierdooiers die je even losklopt met een vork of garde. Doe er dan bij:
 2. een scheutje water,
 3. een flinke eetlepel mosterd,
 4. wat azijn en peper en zout.
 5. Zet de staafmixer erin, klop de dooiers even los en voeg dan de olie toe.
 6. Blijf mixen tot een dikke, stevige mayonaise: haal de mixer pas omhoog als het mes met witte mayonaise wordt omringt.

Comments

 1. bedankt! ps: omringD

 2. De eerste keer lukte de mayo perfect maar had er teveel mosterd in gedaan.
  De tweede keer was hij te slap. Dus heb ik er een eierdooier en een klein beetje olie bij gedaan en dat heeft mijn mayo gered 🙂
  Zeer goed recept

Geef een Reactie

*