Nederland van Jeneverland naar Bierland

Vorige eeuw dronken de Nederlanders meer jenever, nu drinken ze meer bier. Dat en vele andere historische weetjes kan je lezen in het gister gepubliceerde boek: Terugblikken, een eeuw in statistieken van het CBS.

Nederland at 100 jaar geleden meer stoofvlees en dronk meer jenever dan bier. Ondertussen ligt de bierconsumptie van een Nederlander zo hoog als die van een Belg of een Duitser. Statistieken meten natuurlijk alleen maar liters: blijkt dat nu veel meer vrouwen bier drinken dan vroeger

Het verdwijnen van het stoofvlees heeft duidelijk te maken met de hoeveelheid tijd die nodig is om een potje stoofvlees te koken. na een lange werkdag, waar zowel de vrouw als de man uit werken gaat, is het niet echt logisch dat je nog eens 2 tot 3 uur gaat wachten eer je stoofpotje klaar is. Wat direct wijst op het overdonderende succes van de snel klaar gerechten uit Jamie in 30 minuten.

Bierconsumptie NederlandMinder stoofvlees dus en meer varkensvlees dat even snel als worst of karbonade in de pan kan gebakken worden. Ik hoor u zeggen: biefstuk is sneller klaar dan varkenskarbonade. Klopt, maar de prijzen voor biefstuk liggen dan weer zo hoog, dat varkensvlees een alternatief wordt.

Duur kaas komt dan weer wel op het brood, dus toch nog goed nieuws voor de kwekers van rund. Zowel buitenlandse luxekazen als gewone nederlandse kazen vinden hun weg naar het brood makkelijker dan vroeger, waar jam en hagelslag het belangrijkste broodbeleg vormden.

Geef een Reactie

*