Perzik Smoothie

Wat doe je met al die perziken die nu van de bomen vallen? In de diepvries ermee als ingredient voor lekker smeuïge perzik smoothies.

Het is nu volop perziken seizoen in de lage landen, en in de tuin van mijn grootvader kan je ze zo gaan oprapen onder de vele bomen. Nee hoor, geen echte boomgaard, maar wel gewoon perzik gegeten en de steen lui in het gras gegooid. Enkele jaren later stond de tuin niet alleen boordevol perzik bomen, maar begonnen die ook op hun beurt lekkere perziken te dragen.

Wel moet je elk jaar de twijgen waarvan de bladeren ‘raar’ opkrullen afknippen en volledig verwijderen (niet op de composthoop). Verder is het een makkelijke biologische oogst waar je verder letterlijk geen omkijken naar hebt.

Afhankelijk van het weer heb je het ene jaar al wat meer oogst dan het andere (een enkele keer ook bijna niets), maar dit jaar is de oogst weer geweldig goed.

Perzik SmoothieWat doe je met een overgroot aanbod van perziken?

De snelste manier is ze nu in de diepvries te steken en ze te ontdooien om later bijvoorbeeld confituur of smoothies te maken. Als je de tijd hebt en het materiaal, vind ik het steriliseren van perziken nog steeds het lekkerst:

  • verwijder eventueel de aangetaste schil van de vruchten
  • wrijf de vruchten schoon met een zuivere doek
  • snijd de perziken in twee en verwijder de pit
  • doe de vruchten in een steriliseerpot en vul aan met een suikeroplossing van 50 g suiker per liter water
  • steriliseert 20 minuten op 90°C

Perziken confituur

Moeder maakte altijd confituur met ‘minuutsuiker’ van Candico "uit Tienen": dit is suiker waar op 1 kg 7 gram pectine is bijgevoegd.

Het basisrecept was eenvoudig: kook de vruchten met de suiker in dezelfde hoeveelheden: 1 kg minuutsuiker voor 1 kg fruit. Sinds perziken echter flink wat suiker bevatten, werden er per kilo fruit 2 citroenen bijgevoegd.

Ondertussen heeft Candico ook ‘geleisuiker Extra fruit’ waar volgens Candico de basisverhouding 500 gram geleisuiker voldoende is om van 1 kg fruit confituur te maken.

Je kan natuurlijk ook zelf de pectine toevoegen in Candico’s Fair Trade keurmerk assortiment van witte en ruwe rietsuiker.

Diepvries smoothies

Wil je ’s winters terug de zomer in huis halen, koop dan een fles biologisch ananas sap en maak volgende perzik smoothie:

  • 500 g diepvries perziken
  • 125 ml ananas sap
  • 125 ml volle melk
  • 60 ml levende natuur yoghurt

Doe alle ingredienten in een smoothie blender en mix tot een smeuïg drankje. Proef en voeg naar smaak meer suiker of yoghurt toe.

Heb ge geen ananas sap bij de hand, probeer dan dit perzik smoothie met alleen perziken, yoghurt, melk en blokjes ijs.

Gezond herfst fruit

Appels, perziken en nectarines bezitten flink wat polyfenolen. Dit zijn stoffen die je niet kan terugvinden in vlees of fastfood. Ze beschermen tegen hartproblemen, kanker en andere ziektes omdat ze de activiteit van antioxidanten stimuleren. Klink geleerd, maar dat wisten we eigenlijk al dankzij de wijze slogan: snoep gezond: eet een appel.

Zie je ergens in een tuin een boom met flink wat perziken eronder? Bel dan even aan en vraag of de eigenaar een plezier hem/haar kan plezieren met de perziken onder de boom "op te kuisen". Wees zo vriendelijk om op een goede dag nog eens aan te bellen en de eigenaar een potje zelfgemaakte perzik confituur terug te schenken.

Geef een Reactie

*