Week van de Fair Trade 2010

Deze week is het weer volop kennismaken, proeven of smullen van (h)eerlijke producten van de andere kant van de wereldbol.

Fair Trade is de wens, en bovendien de daad bij het woord om:

 • alle aardbewoners van heerlijk voedsel te voorzien en
 • ervoor te zorgen dat zowel de boeren als de aarde dit nog vele jaren kan volhouden.

De winst gemaakt van je dagelijkse kopje koffie of thee geraakt meestal niet bij de boer die het gewas heeft geteeld. Als de boer niet kan leven van zijn oogst, is er geen geld om nieuw zaad te kopen, en is er volgend jaar geen oogst. Dus verdwijnt ook je dagelijks kopje koffie en thee. “Gaan we toch gewoon chocolademelk drinken bij ontbijt”, hoor ik u denken? Fout: want ook de chocolade wordt geteeld ver van ons bed.

Week van de fair trade 2010Fair Trade zorgt ervoor dat zowel u als de boeren aan de andere kant van de wereld kunnen genieten van de vruchten van hun werk. Dit kan dikwijls door eenvoudigweg de middelman uit te schakelen: u betaalt evenveel maar de boeren krijgen meer!

Deze idee lukt pas echt als u de producten koopt van de boeren die meewerken aan het project. Hoe weet u dat de koffie die u koopt voor het goede doel is? Door even naar de verpakking te kijken: staat er een logo op van Max Havelaar of Fair Trade? Is uw gemeente een Fair Trade Gemeente waar vele winkels en horeca zaken deze producten promoten? Neen? Neem dan een kijkje in de lijstjes op deze pagina’s:

Of maak een uitstapje en ga winkelen plus eten en drinken in 1 van de volgende Fair Trade Gemeenten in België en nu ook enkele in Nederland.

Natuurlijk wil u helpen met armoedebestrijding, maar u wist gewoon niet hoe? Neem dan deel aan 1 van de vele Fair Trade evenementen in de vele gemeenten in België: vraag wat je wil weten en leer wat je kan doen. Makkelijker kan niet en voor de partners die niet van shoppen houden: er zijn ook Fair Trade wijnen!

Waarom is er prostitutie in Thailand?

Wist u dat wat u eet kan bijdragen tot meer of minder prostitutie in Thailand? Als het garnalen boeren meisje in Thailand van haar koper een zo lage prijs krijgt dat ze niet genoeg heeft om dagelijks eten te kopen, dan gaat dit meisje naar Bangkok. Daar komt ze terecht in een kippenfabriek, waar de meisjes wel net genoeg kunnen verdienen om eten te kopen en een dak boven hun hoofd te hebben, zodat wij goedkope kip kunnen importeren. Probleem is dat het niet iedereen gegund is om 8 uur rechtop te staan, 7 dagen per week, om ingewanden uit duizenden en duizenden kippen te halen. En het meisje zou veel meer kunnen verdienen als de tussenhandel wordt uitgeschakeld.

Een geile westerling die dankzij onze Thaise garnalen boeren meisjes jarenlang goedkope garnalen en kippen heeft gekocht en zo een reisje naar Thailand heeft bijeengespaard… de rest van het verhaal kan u uzelf wel inbeelden.

De westerling kan echter dankzij de week van de Fair Trade leren waar hij producten kan kopen die evenveel kosten dan hij nu betaald, maar waar het Thaise garnalenmeisje ook rijk van wordt. Hij kan dan nog steeds op bezoek naar Thailand, en kan verliefd worden op een Thais boeren meisje dat de westerling apprecieert voor wie hij is, voor de verstandige beslissingen die hij neemt in plaats van voor zijn ‘harde’ dollars.

Klinkt ongelooflijk? Leer bij: alles hangt met alles samen op deze wereldbol. Wil je meer weten, informeer je dan in 1 van de vele Fair Trade evenementen en koop voortaan eerlijke producten waar jezelf en iemand aan de andere kant van de wereld beter mee wordt.

Lijstje met alle Week van de Fair Trade evenementen in 2010

Kijk voor updates op http://www.befair.be:

In Vlaanderen

 • BOOM – Faire Fotoshoot
  De gemeente Boom ontwikkelt haar eigen verjaardagskalender in de stijl van de Oxfamkalender met bekende Bomenaars die de filosofie van fair trade uitdragen.
 • Gent: Lanceringsevenement van GOEDvandoen
  Een kersverse webshop boordevol ecologische, eerlijke én hippe producten, van kleding tot sieraden, schrijfwaren, decoratie en alles wat maar fair, biologisch én erg trendy is.
 • Leuven – De Nacht van de Fair Trade
  De Nacht van de Fair Trade in Leuven (op vrijdag 8 oktober) nodigt dit jaar de virtuoze Malinese kora-speler Toumani Diabaté uit. Er zal ook informatie gegeven worden over eerlijke handel en er zullen eerlijke hapjes en drankjes geproefd kunnen worden.

  Lichtervelde – Goed Geboerd
  Gespreksavond over het landbouwbeleid in het Noorden en het Zuiden met sprekers uit landbouworganisaties en de fairtradewereld.
 • Olen-Fair trade op school
  Tijdens de week van de Fair Trade richt de gemeente Olen samen met 4 Olense scholen en de Wereldwinkel tal van activiteiten in om de leerlingen te sensibiliseren voor eerlijke handel en het verbruik van fairtradeproducten.
 • Turnhout – De Maand van de eerlijke handel
  Oktober is fairtrademaand in Turnhout met tal van activiteiten: filmvoorstelling, tentoonstelling, proeverijen, fairtradekroegentocht en -zoektocht in de stad, animatie in scholen en jeugdbewegingen.
 • Kortrijk – Fair trade Culinair
  Tijdens Fair Trade Culinair kan je gedurende tien dagen overal in Kortrijk terecht voor een eerlijke of duurzame hap. Van een eerlijk ontbijt of bio-soep tot een fairtrade-driegangenmenu of een eerlijk glaasje schuimwijn in de sauna.
 • Aalst smeert en slurpt ‘m fair
  Op 7 oktober worden de pendelaars in het station van Aalst smakelijk verrast met een fairtradeontbijt. Op twee andere momenten tijdens de Week zullen de fairtradeflikken het stadhuis en enkele grote bedrijven binnenvallen voor een controle op de consumptie van de juiste koffie.
 • Brugge – De Wondere Wereld van Fair Trade
  Op zondag 3 oktober kunnen de Bruggelingen deelnemen aan een wereldreis die hen van de fairtradeboer tot in de supermarkt om de hoek brengt. ‘De Wondere Wereld van Fair Trade’ is een spel voor de hele familie vol leuke doe-activiteiten. Voor de sportievelingen is er bovendien nog een workshop fair trade-cocktailshaken.
 • Antwerpen – Universitair fairtradeontbijt
  Met een fairtrade-ontbijt op 7 oktober laat de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS) de studenten en personeelsleden van de Universiteit Antwerpen kennismaken met het aanbod fairtradeproducten op de ochtendis.
 • FairTrade@ VIVA-SVV
  Via workshops inclusief chocoladequiz wil VIVA-SVV haar vrijwilligers vertrouwd maken met fair trade en hen methodieken aanreiken om met de thematiek van fair trade aan de slag te gaan in hun lokale afdelingen.
 • Mechelen – Fair Trade ontbijt en Upperfairparty’s
  De stad Mechelen organiseert een eerlijk ontbijt voor haar personeelsleden. En Upperfairparty’s brengen fairtradeproducten de Mechelse huiskamers binnen.
 • De Week van de Fair Trade in Leuven
  Leuven zal het geweten hebben. Studenten van de K.U.Leuven, scholieren van het Leuvense lager en middelbaar onderwijs, de Leuvenaars en alle pendelaars die langs één van de Leuvense stations passeren zullen gesensibiliseerd worden voor eerlijke handel.
 • Heusden-Zolder – Fair fashion for kids
  Een leuke inspirerende namiddag voor ouders met kinderen waar fair, fashion en kids centraal staan.
 • Overal in Vlaanderen – Een dag vol chocoladeplezier in de Oxfam-Wereldwinkels
  De Oxfam-Wereldwinkels sluiten de Week van de Fair Trade af met een feestelijke wereldwinkeldag op zaterdag 9 oktober.


In het Brussels Gewest

 • MolenbeekFair Trade doet zijn intrede in de Maritiemwijk.
  In de Brusselse gemeente St.-Jans-Molenbeek kan de bevolking van de Maritiemwijk en aangrenzende wijken kennis maken met fair trade via een waaier van activiteiten: ontbijten, filmclub, pedagogische activiteiten en een tentoonstelling.
 • Brussel – fairtradeland in zicht !
  Aan boord van de Biouel, voor de gelegenheid aangemeerd bij de Sainctelettebrug in hartje Brussel, organiseert het Animatiecentrum voor Talen theatervoorstellingen en conversatietafels rond het thema fair trade.
 • Molenbeek – het schepencollege aan het fornuis
  De Molenbeekse schepenen worden uitgedaagd om elke weekdag een maaltijd met fairtradeproducten samen te stellen en klaar te maken. Een ludieke actie geïnspireerd door het televisieprogramma « Un dîner presque parfait ». Proef en breng uw stem uit in het restaurant « Les Uns et les Autres ».
 • Watermaal-Bosvoorde – door en voor leerlingen
  De laatstejaars van de lagere school La Sapinière sensibiliseren hun kameraden in de andere scholen rond fair trade. Op het programma : mini-tentoonstelling, videoreportages (‘man bijt hond’, interviews met experten) en een rollenspel over de handel in cacao.
 • Brussel – « eerlijke commerce » in de Marollen
  Brussels jeugdhuis leert kinderen en jongeren alles over fair trade en de belangrijkheid van hun consumptiegedrag.
 • Evere – Brussels Museum van de Molen en de Voeding – fairtrade-ontbijt in historisch perspectief
  Originele culinaire workshops nemen de avonturiers onder ons mee naar Centraal Afrika, precolumbiaans Amerika en Victoriaans Engeland voor een ontdekkingstocht naar oude ontbijtgewoonten.
 • Jette – “proef”-ondervindelijk fair trade leren kennen
  Jette sensibiliseert kinderen, ouders, ambtenaren en alle andere burgers voor Fair Trade.
 • Sint-Gilles – Het is al Fair Trade wat de klok slaat in Sint-Gillis
  Een tentoonstelling, boetiek, schoolanimaties, middagmaal en vieruurtje, proeverijen, sport-en ontspanningsactiviteiten, muziek, film en theater. Fair trade in overvloed.

 • Milieucoördinatoren en -raadgevers als fairtrade-ambassadeurs.
  Milieucoördinatoren en –raadgevers tonen elkaar hoe fair trade te integreren in hun takenpakket: diegenen met ervaring demonstreren de debutanten hoe het kan aan de hand van korte videoclips.
 • The Belgian Fair Trade Federation – Fairtradeondernemers belicht
  De Belgische Fair Trade Federatie portretteert aan de hand van een korte documentaire verschillende fairtradeondernemers : wie zijn ze ; wat drijft hen ; hoe werken ze ? Tevens toont de documentaire de diversiteit aan fairtrade-ondernemingen in België.
 • Rollenspel – « Homoresponsabilis Fair Trade »
  Speel « Homoresponsabilis Fair Trade » en kom alles te weten over fair trade. Een rollenspel ontwikkeld door de vzw Groupe One.
 • Ecoconsulenten / Milieuconsulenten voor Fair Trade: aan de slag!
  ABECE, de Belgische associatie van ecoconsulenten, realiseert op basis van 21 acties voor duurzame ontwikkeling 5 filmpjes van elk zo’n 2 à 3 minuten waarin de ervaringen worden belicht van een eco- of milieuconsulent bij zijn/haar acties ten voordele van Fair Trade.

In Wallonië

 • Bergen: de hele stad wordt fairtradestad!
  “Ça Passe Par Ma Commune” de Franstalige tegenhanger van de actie “Fairtradegemeente” wil de duurzame handel een plaats geven binnen het leven in de gemeente en binnen het economische en handelsgebeuren. Op het programma: ontbijt, fairtradeavond, filmprojectie rond het onderwerp, zichtbaarheid van fairtradeproducten in de horeca, enz.
 • Florennes – Fairtradepromotie en -sensibilisering
  De gemeente Florennes organiseert uiteenlopende activiteiten in samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek, de Muziekacademie, de vzw Tous Ensemble, het vluchtelingencentrum van FEDASIL en GAL: boekenbeurs, vertelnamiddag, lezingen, aperitiefconcert, Afrikaanse maaltijd, interactieve infoavond, enz.
 • De Week van de Fair Trade in Quiévrain
  Via uiteenlopende activiteiten (conferentie, vertelontbijt, enz.) stelt de gemeente Quiévrain zich open voor de eerlijke handel en laat ze haar inwoners ermee kennismaken.
 • Rixensart doet mee!
  De gemeente Rixensart sensibiliseert haar inwoners rond fair trade en wat er allemaal bij komt kijken. Ze doet dat op een ludieke en aangename manier, via voordrachten en voorstellingen, een tekenwedstrijd, infostands, kookcursussen, enz.
 • Louvain-la-Neuve: Fair trade apero’s
  De vereniging “altérez-vous” voorstelt een proeven van rechtvaardige cocktails rond een “tournette”
 • Henegouwen – Fair trade smaken, want onbekend = onbemind
  De stagiairs en klanten bewustmaken van de rol als “(f)actor van verandering” inzake duurzaam consumeren, via het uitwerken en degusteren van eenvoudige en betaalbare recepten.
 • Fleurus – Een nieuw theaterseizoen, ethisch op smaak gebracht
  Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het theaterseizoen van Martinrou biedt Le Germoir de theaterliefhebbers een gevarieerd en origineel menu op basis van fairtradeproducten.
 • Charleroi – Fairtradedag bij FUNOC
  MATM (Mouvement d’Actions à Travers-Monde) en FUNOC (Formation pour l’Université Ouverte de Charleroi) organiseren een fairtradedag met bewustmaking, expo-degustatie, wedstrijdvragenlijst, educatieve animatie, enz.
 • Namen – Fair trade op het menu
  Het Perron de l’Ilon maakt zijn verschillende partners bewust van de mogelijkheden van door de eerlijke handel aangeboden maaltijden.
 • Kawa’s reis (rondreizende theatervoorstelling rond fairtradekoffie)
  Deze reizende voorstelling vertelt de hele geschiedenis van de koffie, van de geboorte op Ethiopische bodem tot zijn bliksemsnelle ontwikkeling in Midden- en Zuid-Amerika.
 • Battice/Herve – “Allemaal samen voor eerlijkheid”
  Via activiteiten in de klassen worden de leerlingen van het basisonderwijs bewustgemaakt van het belang van eerlijke handel.
 • Waals Brabant – Theater-forum: “Qui a volé l’orange”
  Een theaterstuk gecombineerd met een discussieforum rond het thema van de productie van sinaasappelsap in Brazilië. De toeschouwers nemen de plaats van de personages in om de situatie te verbeteren.
 • Sud Radio – radioprogramma met een hart voor fair trade
  Sud Radio zet fair trade in het zonnetje, aan de hand van allerlei themarubrieken en wedstrijden en zorgt voor mediaondersteuning bij allerhande activiteiten die in de ruime regio rond Bergen (Mons) georganiseerd worden.
 • Duitstalige gemeenschap – Eerlijk kokkerellen
  Opstellen van een receptenboekje (Duits) voor het uitwerken van menu’s die hoofdzakelijk een beroep doen op producten van de eerlijke handel. Aanmaken en online zetten van een webpagina die voornamelijk bedoeld is om recepten te publiceren (www.wirkochenfair.be) (Wij koken eerlijk).
 • Walhain – Modeshow – Van fairtradedraad tot elegant ornaat
  In samenwerking met tal van actoren uit de sector, organiseert de gemeente Walhain een modedefilé. De modellen showen fairtradekledij afkomstig uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
 • Thematische avonden op de cacao: “Slavernij van de kinderen in de productie van cacao is echt afstotend”.
  Getuigenis van Kavokiva, partner van rechtvaardige handel van Oxfam-Magasins du monde en Oxfam-Wereldwinkels, rond een maaltijd rechtvaardige wijnen en bio kazen.
 • Animaties en degustaties in verschillende supermarkten
  De animatie-degustatie zijn commerciële acties om klanten te sensibiliseren over de Fair Trade.

Wanneer je weet dat je iemand helpt door het drinken van Fair Trade koffie, smaakt je koffie eens zo lekker! Dit geldt evenzeer voor je kopje thee, chocolade, wijn…

Genieten van lekker eten en drinken, tegelijk armoede bestrijden en de aarde gezond houden voor voortdurend nieuwe oogsten: het kan door simpel over te schakelen naar producten van de Fair Trade.

Geef een Reactie

*