Zwarte rijst: het nieuwe wapen tegen kanker?

Wordt zwarte rijst, bekend in de Chinese keuken als ‘Verboden Rijst’, het nieuwe ‘superfood’ tegen kanker en hart- en vaatziekten: bevat meer antioxidanten dan gezonde bosbessen! De naam ‘Verboden Rijst’ wijst erop dat deze nobele rijstsoort alleen door edellieden mocht gegeten worden.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen: de zogenaamde vrije radicalen.. U kent antioxidanten wellicht beter als ‘de gezonde factor’ in gezonde voeding rijk aan vitamine C, vitamine E of flavonoiden. Volgende producten zijn zeer rijk aan antioxidanten:

 • cacao
 • pure chocolade,
 • walnoten,
 • appels met schil,
 • zwarte bessen, bosbessen, cranberries, frambozen, bramen
 • (gedroogde)pruimen,
 • pecannoten,
 • artisjok.

Vooraleer naar de winkel te rennen om al deze producten te kopen, moet u weten dat deze producten slechts gezond zijn als er geen schadelijke pesticiden inzitten of bewaarmiddelen aan toegevoegd werden.

Antioxidanten en zuurstof: zonder zuurstof kunnen we niet leven. Wanneer we zuurstof verbranden komen zogenaamde oxidatie stoffen of vrije radicalen vrij die schade kunnen toebrengen aan onze lichaamsvetten, onze eiwitten en ons DNA.

Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen minder schade kunnen toebrengen aan vetten, eiwitten en DNA. Met de zogenaamde ORAC test (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kan je een lijstje opstellen (download de lijst hier in het Engels) dat weergeeft hoe goed een voedingsmiddel vrije radicalen kan binden en zo onschadelijk maakt.

Belangrijk om weten is dat deze ORAC waarden afhangen van het seizoen waarin verse producten worden getest, was het product al dan niet volledig rijp, en was het product al dan niet organisch geteeld? Elke reclame firma zal natuurlijk het meest gunstige meetresultaat gebruiken in advertenties.

Weet ook dat een gevarieerde voeding troef is in het in stand houden van een gezond lichaam, dus ga niet uitsluitend op een dieet van slechts 1 product.

Zwarte rijst

Zwarte RijstDonkere, plantaardige antioxidanten beschermen de slagaders. Bovendien zoals hoger vermeld beperken ze de schade die de vrije radicalen kunnen aanrichten aan ons DNA, wat dan weer ideaal is om kanker te voorkomen.

Volgens onderzoeker Dr Zhimin Xu bevat 1 eetlepel zwarte rijst zemelen meer anthocyaan-antioxidanten dan eenzelfde lepel bosbessen en raad daarom aan: als bosbessen goed zijn voor de gezondheid, dan is zwarte rijst dat zeker.

In vergelijking met gezonde bessen bevat zwarte rijst minder suiker, meer gezonde vezels en meer vitamine E antioxidanten: duidelijke pluspunten in het voorkomen van de hedendaagse welvaartsziekten zoals kanker en hart en vaatziekten. Kanker voorkomen met zwarte rijst zou meer succesvol zijn dan het consumeren van bruine rijst. Snelle vuistregel: verse groenten en fruit met donkere kleuren zijn gezonder dan al het ‘wit voedsel’.

Comments

 1. Deze zwarte rijst (riso venere) is een feest op je bord. Ik heb een recept gemaakt met mandarijn en garnalen. De zwarte rijst had ik gekocht bij http://www.deliciousgifts.nl en wordt ook thuisgestuurd (lekker makkelijk).

 2. Dank Je Roland!

  Ekoland’s zwarte rijst is ook te koop in de winkel in Leiden:

  Natuurvoeding de Zaailing Leiden, Nederland
  Zaailing Natuurvoeding
  Hooigracht 41
  2312 KN Leiden
  071-5146917

  Openingstijden: van Natuurvoeding De Zaailing in Leiden

  Maandag 13.00 uur – 18.00 uur
  Dinsdag t/m Vrijdag 09.00 uur – 18.00 uur
  Zaterdag 09.00 uur – 17.00 uur
  http://www.zaailing.com/biologische_deegwaren_rijst_granen.php

Geef een Reactie

*