Groente en Fruit Kalender

Fruit kopen met energielabel? 9 op 10 mensen willen groente en fruit van het seizoen eten omdat het goedkoper, lekker, gezonder en bovendien beter is voor het klimaat.

Margriet Vier Jaargetijden Kookboek speelt in op deze trend. Margriet’s kookboek behandelt maar 8 groenten per seizoen, daarom kan je ook gratis de Groente- en fruit kalender van Milieu Centraal downloaden.

Milieu Centraal is een voorlichtingsorganisatie en wijst met de kalender welke 100tal groenten en fruit in welk seizoen vers van het land met zo weinig mogelijk klimaatbelasting op je bord kunnen kopen: ingevlogen voedsel kost meer en is meer milieubelastend dan groente en fruit dacht dichterbij is geteeld in open lucht, vers van het land.

Als je in de winkel staat, kan je natuurlijk niet aan het fruit zien hoe het geteeld is. Best vragen aan de winkelier of de groente en fruit kalender raadplegen om de herkomst van groente en fruit makkelijker te herkennen.

Groente en Fruit KalenderDe kalender geeft met energielabels (zoals op ijskasten en wasmachines al lang het geval is) aan hoeveel energie nodig was om elke groente of fruit in de winkel te krijgen. Groente en fruit met energielabel A en B hebben weinig energie gekost tijdens teelt en vervoer. Energielabel C en hoger is af te raden. Zo eet je in de zomer aardbeien best aardbeien uit België of Nederland, maar in de winter consumeer je liever aardbeien uit Egypte of Israël.

Voor deze maand november zijn volgende groenten en fruit in seizoen: rode biet, spruitjes, bleekselder, paksoi, pompoenen, appels, kiwi en mandarijnen. Het is daarom niet te verwonderen dat al sinds zeer lange tijd, mandarijntjes ook tijdens het sinterklaasfeest opduiken.

Download de groente en fruit kalender in verschillende vormen:

Geef een Reactie

*