Wat doe je met alle kastanjes die je vanaf oktober gratis kan vinden? Je kan ze lekker roosteren, koken of verwerken in soep, taart en cake.
In Frankrijk verwerken ze het zelfs tot lekkere zoete kastanje puree (crème de marron), ongezoete puree de marrons en een spruitjes met kastanjes gerecht is u wellicht ook bekend. Geroosterd zijn ze ook lekker als garnituur bij wildgerechten.
Weet je per toeval waar verborgen in oude tuinen een tamme kastanjeboom staat? Of heeft jou dorp nog een oude kastanjedreef? Dan kan je daar nu de bolsters gaan onderuit rapen. Er zijn maar weinig mensen die dit nog doen, want er zijn evenzeer maar weinig mensen die weten hoe deze gratis herfst oogst in iets lekkers om te toveren.
Verwar de eetbare tamme of zoete kastanje niet met de niet eetbare paardekastanje: deze laatste heeft een bolster die duidelijk anders is en vooral niet prikt. De bolster van tamme kastanjes hebben fijnere stekels.
Waarom is kastanjes schillen zo moeilijk?
Hou ouder de vrucht, hoe moeilijker het wordt ze uit het bruine omhulsel te krijgen. Vandaar dat het aangewezen is je eigen kastanjes te rapen: verser kan het niet!
De makkelijkste manier om ze te schillen is de kastanjes te roosteren in een oven.
Snijd eerst een kruis door de bruine schil (je zal voelen dat je diep genoeg zit als je mes in de zachte vrucht beland).
Leg ze dan in een koekjes bakplaat in de oven en laat de kastanjes roosteren op 180 of 200 graden voor 15 tot 20 minuten.
De kastanjes barsten als vanzelf open op de kruisvormige insnede en zijn daarna makkelijk te schillen.
Je kan hetzelfde doen door de oven te vervangen en de kastanjes te koken in water. Echter moet je de kastanjes dan schillen en de zaadhuid verwijderen als de kastanjes nog heet zijn, anders wordt de bruine schil terug hard.
Je kan kastanjes ook pellen na koken in de microgolf oven. Opnieuw met een kruisvormige insnede: doe de vruchten in een kom en voeg er water bij zodat je kom 3 tot 5 mm water bevat. Laat de microgolf 10 seconden draaien en bekijk het resultaat. Indien schillen moeilijk blijft, probeer je enkele seconden langer.
Kastanjes poffen in een pan
Als je de kastanjes direct wil eten, kan je ze na een kruisvormige insnede te hebben aangebracht poffen in een grote pan waar je 2 eetlepels boter hebt in gesmolten. Doe een deksel op de pan en laat op een niet te hoog vuur poffen voor een 20 tal minuten. Schudt de pan zo nu en dan om.
Lekker opdienen met suiker en boter of hartig met peper en zout.
Kastanje recepten
Wij zullen in de loop van deze oktober maand recepten toevoegen voor soep, taart, cake, puree van kastanjes, in wild gerechten en ook als saus bindmiddel voor kerrie gerechten. Als de kastanjes geschild zijn, maak je als vuistregel:
- een zoete kastanje puree in melk met een vanillestokje
- kastanje soep maak je door de noten te koken in kippenbouillon.
De kastanjes zijn beetgaar na ongeveer 30 minuten koken en pureerbaar na 45 minuten tot 1 uur koken.
Aankoop
Het loont echt de moeite om in de natuur op zoek te gaan naar bomen met gratis kastanjes. Anders kan je alvast in oktober en November een verse aanvoer vinden in de winkels. Gedroogd zijn ze het ganse jaar te verkrijgen zowel als verwerkt in kastanjepasta of puree. Gedroogde kastanjes zijn ontzettend handig om een zelfgemaakte curry saus niet alleen dikker te maken maar ook extra smaak te geven.
Kastanjes zijn niet ideaal voor diabeten om een hoofdmaaltijd van te bereiden, wegens het hoge gehalte aan koolhydraten:
|
|
Kastanjebomen worden makkelijk 500 tot 1000 jaar oud en zijn oorspronkelijk geïntroduceerd in onze contreien door de oude Romeinen die toentertijd al verzot waren op de vruchten. Hoog tijd dat we weer eens gezonder gaan eten zoals we dat al generaties vroeger deden. Maak er een herfst uitstapje van op zoek naar geschiedenis en gezondheid in een prikkerige bolster.
De Heren van Tegenbosch
Dank je wel. Ze staan nu in de oven. We gaan een salade maken met pompoen, kastanjes, rucola en geroosterde pompoenpitten en natuurlijk kastanjes.
antoine van hoorebeke
Ik heb al verschillende methodes toegepast om kastanjes te “poffen”, maar tot nu toe lukt het mij niet om de lederen schil én het bittere dunne vlies samen los te maken en gemakkelijk te verwijderen.
Kastanjes die je in steden ziet verkopen zijn steeds ontdaan van dat dunne, bittere vliesje. Hoe doen ze dat toch????
dank voor “afdoende” methode of werkwijze.
Ik ben de gelukkige bezitter van mijn eigen kastanjeboom maar er gaan heel veel vruchten verloren daar ik niet de juiste werkwijze ken om ze langer te bewaren!
dank voor advies!
gr. ant.
Ons Kookboek
Beste Antoine,
Snel antwoord want wanneer je kastanjes geraapt hebt, is snelheid je grootste troef, en hoe meer helpers je nu kan ronselen, hoe beter.
Bewaren doe je in de diepvries als volgt:
Het vliesje “makkelijk” verwijderen is een uitdaging voor elke bezitter van eigen kastanjebomen in de tuin. De “verkoop-kastanjes” in de steden zijn geoogst van speciale kastanjevarieteiten waar:
1. dikwijls maar 1 vrucht in de bolster zit (dus minder snijwerk want minder vruchten)
2. het vliesje niet zo opgevouwen zit in het vruchtvlees van de kastanje: dus zoals ook jij het zou willen: makkelijk in 1 keer van de kastanje te trekken is.
Dus aan de slag met wat de natuur je te bieden heeft: een massa kastanjes en zoveel mogelijk helpers 🙂 Dan een kookpot met water, een kom met heet water, een schuimspaan of schepspaan, een stevig koksmes of hakmes (dus geen aardappelschillertje) en enkele werkuren.
Raap vooral de dikste bolsters en laat de rest over voor wat ook nog leeft in de natuur rondom je.
Zet een pot water op het vuur en laat lichtjes koken.
Snijd kastanjes halfdoor (kijk meteen of er wormpjes in zitten of zo… die kastanjes gaan op de komposthoop)
en laat ze per batch een 8tal minuten sudderen. “8tal” moet je zelf ondervinden: te kort (te hard) of te lang (te zacht) maakt het pellen moeilijker.
Haal ze uit de pot en doe ze in de kom met heet water (tenzij je zoveel handen ter beschikking hebt dat ieder direct alle kastanjes kan pellen), kwestie dat de kastanjeschillen niet gaan opdrogen en dus harder worden, want dan wordt het pellen weer lastiger.
Hoe warmer je kastanje, hoe makkelijker ook het vliesje te verwijderen. Nu moet je hier een keuze maken: voor het verwerken van kastanjes in aardappelpuree, saus of soep, kan je het vliesje er makkelijk aanlaten. Wil je genieten van alleen de kastanje, dan kan je met een aardappelschillertje of je nagels het vliesje proberen te verwijderen. Dit is nooit makkelijk want het vliesje zit meestal wel ergens opgevouwen tussen het vruchtvlees.
Met of zonder vliesje: de gepelde kastanjes kan je meteen in kleine (100 gram) porties invriezen, zodat je er wel de ganse winter geniet van zal hebben.
Sta je er aleen voor, dan is de grootte van de batch belangrijk, wegens tijdens het sudderen kan je alweer nieuwe kastanjes doormidden snijden en de reeds gekookte kan je al pellen.
Laat weten hoe het je lukt Antoine.
antoine van hoorebeke
ik kijk uit naar een reactie!
ant vh
Ons Kookboek
Emailtje is al naar je verstuurd Antoine 🙂
Marina Boey
Hallo! Ik heb net de reactie gelezen op de vraag van Ant. VH en die raad kan ik ook gebruiken. In het gebouw waar ik woon is de tuin niet echt van mij alleen maar ik ben wel verantwoordelijk om hem een beetje te onderhouden. Er staan 2 kastanje bomen in van over de 100 jaar…ik woon hier nu 4 jaar en ben nog altijd op zoek naar een oplossing voor de kastanjes. Vroeger voor ik hier woonde werden ze gewoon weggegooid want de tuin moest er netjes bij liggen… zo’n zonde! Twee jaar geleden heb ik er een feestje van gemaakt en kwamen er een paar mensen helpen ze te rapen…over de 30kg hebben we opgeraapt! En verwerk die dan maar in je eentje! Dus dacht ik, ik deel ze wel uit, maar ik raak ze aan de straatstenen niet kwijt! Dit jaar probeer ik nu om dagelijks, of toch bijna dagelijks te oogsten en ze meteen te verwerken, we zien wel wat het brengt, nu ik weet dat ik ze gepeld in de vriezer kan bewaren zal het ook wel helpen.