Hoofdgerecht (8 personen)
Bereiding: 2 uren 35 minuten
Een traditioneel en zeer bekend gerecht uit Maleisie en Singapore is Roti Prata. In Maleisie wordt het meestal Roti Canai genoemd. Je kunt het zien als de Aziatische versie van de pannekoek, zacht maar toch knapperig, altijd gegeten met een heerlijke curry of soms met een dip van suiker. Aangezien je het meestal met een curry met kip eet, is het te kenmerken als een hoofdgerecht, het is ook een vullende maaltijd. Roti parat wordt in Singapore en Maleisie op straat verkocht in de zgn. hawker centres, restaurants en cafe’s. De beste zijn altijd van de Indiase eettentjes, de zgn. “mamak” (Indian man). Door de jaren heen heft de Roti prata zich verder ontwikkeld, eerst was er de roti prata kosong (basis, enkel de ‘pannekoek’) of met ei, de roti prata telur, maar nu zie je ook de roti prata pisang (roti prata gevuld met banana), met kaas of de zgn. tissue prata (paper thin prata). De grote broer is de “murtabak”, die van hetzelfde deeg wordt gemaakt en dan als een soort pizza wordt gevuld met curry, vlees, ei en uien, zeer zeer lekker!
De echte ‘mamaks’ gooien het deeg in de lucht en draaien het rond, net als de echte pizzaiola, de pizza bakker, maar maak je geen zorgen, je hoeft geen volleerde mamak te zijn, om de prata te kunnen maken. Doe een beetje zonnebloemolie op de palm van je hand, pak het deegballetje en duw het met de palm van je hand rustig naar de zijkanten, zo steeds grotere rondes maken, tot je je gewenste grootte van cirkelvormige prata hebt. Gebruik voldoende olie, anders plakt de prata aan je keukentafel!
In dit familie recept gebruik ik geen melk of “ghee”. Het lijkt een zeer simpel gerecht (en dat is het ook, als je eenmaal de kunst te pakken hebt), maar de uitdaging zit hem in de elasticiteit van je deeg en je kneed kunsten.
Geniet van je zelfgemaakte Prata!
Ingredienten
Voor het deeg
- 1kg witte patent bloem
- 1 ei, op kamer temperatuur
- 300ml zonnebloemolie
- 450ml water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
Ik gebruik mijn keukenmachine voor het maken van het deeg, dat werkt snel en goed. Met de hand is ook mogelijk, maar kost je wat meer tijd en energie…
Doe de bloem, het ei, zout en de suiker in een kom. Meng goed en giet er langzaam, beetje bij beetje de helft van jet olie in (150ml). Kneed en mix goed. Voeg dan geleidelijk de rest van de olie toe, blijf kneden, dan langzaamaan 200 ml water. Nu zal het deeg plakkerig gaan worden, dus blijf goed kneden en voeg langzaam de rest van het water, 250ml, toe. Wanneer je de keukenmachine gebruikt , laat het deeg zeker 5 minuten rustig, op niet te hoge snelheid kneden, tot het een mooie ronde vorm en stevig deeg vormt. Test de elasticiteit, door het voorzichtig uit elkaar te trekken. Het deeg moet stevig, luchtig, elastisch en niet plakkerig zijn. Indien nodig, laat de machine nog 1 minuut kneden, indien met de hand, tot je het gewenste resultaat hebt.
Wanneer je deeg goed is, maak er kleine ronde ballen van, ongeveer de grootte van een kleine appel. Uit 1 kg bloem moet je ongeveer 8 ballen kunnen maken.
Leg de deegballen op een plaat / vorm, doe er een beetje olie over, dan folie erover en laten rusten voor 2 uren.
Na 2 uren de folie eraf halen. Zorg dat je een ruime, schone ruimte op je keuken aanrecht hebt, waar je aan kunt werken.
Dan olie op de palm van je hand en druk het langzaam plat en naar de zijkanten, alle kanten, tot je een mooie, vierkante vorm hebt, niet te dik en niet te dun (je kunt er net doorheen kijken als het ware). Dan de 2 uiteinden van de bovenkant dubelvouwen naar de 2 uiteinden van de onderkant. Je hebt dan als het goed is een mooie rechthoekige of zelfs vierkante prata. (wanneer je roti prata telur, met ei dus, wilt, doe dan voor je de prata dubbelvouwt, het gebroken ei erin en vouw dubbel).
Doe een platte (koeke)pan op het vuur, 3 eetlepels olie in de pan en op midden hoog vuur. Wanneer de pan heet is, doe dan voorzichtig je prata in de pan en bak hem goudbruin aan beide kanten. Wanneer de pan te droog wordt, beetje olie erbij.
Dan is je Prata klaar om te worden gegeten!
Doe er een heerlijke curry bij, waarvan ik je recept leer in mijn workshop, of anders een suiker mix.
Selamat makan!
Rosie G.
www.flavoursofsingapore.nl
Schrijf hier uw reactie...