Kastanjemeel

Kastanjemeel is vooral tijdens de herfst en winter te koop en is maar 1 maand houdbaar. Italië produceert het als ‘farina dolce’ of ‘zoete bloem’. Het is lekker zoet en zo sterk van smaak dat je een beetje met ander koekjes en gebakjes meel kan mengen om deze wat extra smaak te geven. De bloem is meestal te vinden in zakjes van 500 gram in biologische verkoopspunten. Kijk naar de versheidsdatum op de verpakking van dit delicaat meel en bewaar in de ijskast!

Kastanjemeel ambachtelijk gewonnen in Italië

Gemaakt van gedroogde, gemalen kastanjes, vormde dit meel een zeer belangrijke voedingsbron voor de boerengemeenschappen in Frankrijk en Italië. In Italië wordt het verkocht onder de naam ‘farina dolce’ en op volgende wijze ambachtelijk gewonnen:

Kastanje Zolder

De kastanjes worden eerst aangevoerd en bewaard op een zolder genaamd ‘Metato’

Metato

Een Metato is een duplex schuur waar de verdiepen gescheiden zijn door planken uit kastanjehout. De planken liggen niet tegen elkaar, zodat de lucht kan circuleren. De kastanjes worden gedroogd op de houten planken.

Kastanjes Oogsten

De kastanjes worden binnengebracht door een deurtje in het bovenste verdiep. De grijze walm is geen fout op de foto maar wel grijze rook want…

Kastanjes Roken

Op het benedenverdiep brandt een vuur van kastanjehout voor 40 dagen en 40 nachten, om het fruit warm te houden

Kastanjes Schillen

Na het drogen worden de kastanjes machinaal geschild.

Kwaliteit

Met de hand worden nu de rotte en verbrande kastanjes verwijderd om de kwaliteit van het eindproduct te vrijwaren.

Kastanjemolen

De geselecteerde vruchten gaan nu in de kastanjemolen tot het maken van de lekker zoete ‘dolce farina’.

Kastanjemeel zelf maken

Kastanjemeel

Je kan kastanjemeel online kopen in de Bioplanet winkels van de Colruyt (gebruik de zoek functie).

Als je het nergens kan vinden of je houdt van zelfvoorziening, dan kan je kastanjemeel zelf maken uit gepelde, droge vruchten: doe ze in de koffiemolen en zift de bloem: ze is zeer fijn en gaat daarom al snel klonteren:

Rooster de vooraf rondomrond ingesneden kastanjes en pel ze. Droog ze daarna enkele uren in de oven op 50 graden C en laat de deur open staan zodat het vocht kan vervliegen. De vruchten zijn droog als ze keihard zijn. Malen in de keukenrobot, zeven en opnieuw malen in de koffiemolen.

Als je gewoon, snel een kastanje cake wil bakken of kastanje recepten ziet die vragen om kastanjemeel en je hebt alleen verse kastanjes voorhanden: rooster ze in de oven, pel ze en maal zo fijn mogelijk in de koffiemolen. Gebruik een beetje minder water en een beetje (meer suiker) dan in het recept aangegeven.

Comments

  1. Mooi (foto)verslag over de vervaardiging van kastanjemeel! Ik heb een vraagje: als je kastanjes droogt zoals je hierboven beschrijft, maar dan niet gelijk tot meel verwerkt, zijn ze dan ook goed houdbaar? In een goed afgesloten pot bijvoorbeeld?

  2. Ons Kookboek says:

    Beste Carina,

    Indien goed gedroogd kan je kastanjes makkelijk enkele maanden bewaren in goed afgesloten bokalen.

Geef een Reactie

*